Winter X Games

Winter X Games

Autor
CK Hitka
6.11.17
Obrázok
Tignes Winter X Games (©andyparant.com, https://www.facebook.com/andyparantphotographer)

Toľko skloňované Winter X-Games sú veľmi zaujímavou akciou, tak neuškodí pozrieť sa na ne aj inak, než len cez výkony.

X Games

Samotné X-Games sú vlastne neoficiálne olympijské hry v extrémnych športoch, nazývané pôvodne Extreme Games. Prvé sa konali koncom júna 1995 v USA (Rhode Island) a mali 9 disciplín (bungee-jumping, eco-challenge, inline korčuľovanie, skateboarding, skysurfing, športové lezenie, street luge, jazda na bicykloch a vodné športy). V krajine žijúcej svojou posvätnou trilógiou bejzbal-basketbal-futbal išlo teda o poriadnu revolúciu, ale podarila sa. Pôvodným plánom bolo zorganizovať ich každé 2 roky, ale pre veľký úspech (200.000 divákov, 7 veľkých sponzorov) sa stali každoročnou udalosťou. Od počiatku boli, a naďalej sú, projektom americkej športovej televízie ESPN.

  • Letné X-Games obsahujú rôzne disciplíny jazdy na motorkách, rally, skateboarding a BMX. Kedysi boli zapojené aj športy ako inline korčuľovanie, BMX, lezenie, surfing, zjazd na skateboarde, moto X super X, wakeboarding, skysurging, bungee jumping, super motocross, skok do vody bosími nohami, ultracross a pod.
  • Konajú sa väčšinou na prelome júla a augusta (od 2003 sú v Los Angeles / Kalifornia).

Winter X Games

Prvé zimné X-Games na seba nedali dlho čakať. Boli v Kalifornii (Snow Summit v Big Bear Lake) v roku 1997 a súťažilo sa v snowboardovaní, lezení ľadov, jazde na bicykloch po snehu a pretekoch na špeciálne upravených lopatách. Hneď prvé boli vysielané v 21 jazykoch do 198 krajín! Ďalšie dva roky sa konali v Colorade (Crested Butte) a v rokoch 2000-2001 ich hostil Vermont (Mount Snow). Od roku 2002 sa už potom konali pravidelne v Colorade (Aspen) a postupne sa rozšírili do celého sveta (Európske, Azijské, Latinskoamerické, Austrálske i Dubajské X-Games).

  • Zimné X Games obsahujú lyžovanie (big air, slopestyle, superpipe, skier X, moniski), snowboarding (big air, slopestyle, superpipe, snowboard X, best method) a jazdy na snežných skútroch (freestyle, rýchlosť&štýl, najlepšie triky).
  • Konávajú sa v USA v januári-februári (od 2002 v Aspen / Colorado).

Súčasťou X-Games sú samozrejme aj najrôznejšie hudobné žúrky a tzv. Interactive X Fest Village s animáciami, videohrami, autogramiádami či testovaním nových produktov. Zimná verzia je ešte rozšírená o Snowskate Park, kde sa môžu plne realizovať fanúšikovia. Profíci tu učia svoje triky, konajú sa tam súťaže či detské akcie. Keďže je to už fakt veľká akcia, sú zjavné snahy o znižovanie jej dopadu na životné prostredie.

Až štyri krát boli dostupné aj pre nás, európsky pupok sveta! Stačilo vybehnúť do francúzskeho Tignes a odžiť si to naživo, nasávať, vdychovať, prežívať, užívať, odkukávať, vzdychať, nechápať... No a ešte si pritom aj fajne zajazdiť, lebo veď v Tignes to žije a jazdí a to až na 300 km poprepájaných zjazdoviek, všetko vo výškach od 1.550 do 3.456 m n.m.!!!

Tignes Winter X Games (2010 - 2013, 4 ročníky)

Prvá edícia Winter X Games Europe sa konala v Aspene v roku 2002 a po prvý krát boli Winter X-Games prenesené do Európy v roku 2010 a to práve do Tignes (Francúzsko). Organizátormi sú od počiatku ESPN a CANAL+Events.

Stredisko Tignes dovtedy hostilo mnohé prestížne akcie:

  • 1. svetový šampionát vo freestyle ski už v roku 1986!
  • Olympijské hry 1992: súťaže vo freestyle ski
  • 27 svetových pohárov vo freestyle ski – od 1979
  • Tignes Airwaves: 5 ročníkov najväčšieho európskeho zrazu alternatívnych športov
  • 1. šampionát vo freeride ski v 2001
  • 3 svetové šampionáty vo freeride ski - 2007, 2008 a 2009

Na prvé Winter X Games Europe bol v roku 2010 dovezený až z USA (!) jediný stroj schopný vytvoriť superpipe potrebných rozmerov (Zaugg Pipe Monster). Ďalší rok si už Tignes zaobstaralo vlastného „monstera“ Winch BR 350. Na superpipe je potrebných až 44.000 m3 umelého snehu, na slopestyle až 115.000 m3.

Najlepší freestylisti planéty sa tu stretávali počas 4 marcových dní a súťažili v superpipe (dĺžka 220m, šírka 19m, výška 7m – pre neznalcov uveďme, že bežná halfpipe má dĺžku 120m a šírku 4m) a slopestyle (dĺžka 800m, prevýšenie 190m, 6 najrôznejších prekážok ako big air, table, hip a tunajší rail dlhý 12m - na zjazdovke Double M, ako po minulé roky), na programe boli tiež ukážky hviezd krotiacich skútre. Pri živote návštevníkov večer udržiavali koncerty pod holým nebom či bláznivé žúrky v baroch a nočných kluboch. K dispozícii boli samozrejme X-fest a X-park (obmena Interactive X Fest Village a Snowskate Parku).

Zo športovcov boli napr. nahlásení:

  • Lyže superpipe muži: Kevin Rolland, Justin Dorey, Torin Yater Wallace, Simon Dumont, Thomas Krief
  • Lyže superpipe ženy: Anais Caradeux, Devin Logan, Sarah Burke
  • Lyže slopestyle muži: JF Houle, Andreas Hatveit, James Woods, Russ Henshaw, Sammy Carlson
  • Lyže slopestyle ženy: Kaya Turski, Keri Herman, Kim Lamarre
  • Snowboard superpipe muži: Louie Vito, Iouri Podladtchikov, Christian Haller, Scotty Lago, Kazuhiro Kokubo, Luke Mitrani, Kohei Kudo, Danny Davis, Peetu Piiroinen, Greg Bretz, Christian Heller
  • Snowboard superpipe ženy: Kelly Clark, Hannah Teter, Queralt Castellet, Gretchen Bleiler, Kaitlyn Farrington, Torah Bright, Xuetong Cai, Maddy Schaffrick
  • Snowboard slopestyle muži: Chas Guldemond, Sebastien Toutant, Eric Willett, Mark McMorris , Ulrik Badertscher, Peetu Piiroinen, Torstein Horgmo, Sage Kotsenburg, Charles Reid, Gjermund Braaten, Ulrick Badertscher, Stale Sandbech
  • Snowboard slopestyle ženy: Jamie Anderson, Silje Norendal, Enni Rukajarvi, Jenny Jones, Kjersti Oestgaard Buaas, Spencer O'Brien, Sarka Pancochov

Ekonadšencov snáď poteší, že umelý sneh býval vyrábaný len z vody a vzduchu, bez akýchkoľvek chemikálií a až 70% vody použitej na výrobu umelého snehu išlo späť do jazera. Spotreba umelého snehu bola výrazne znížená vďaka tomu, že väčšina superpipe bola postavená zo zeme. Superpipe navyše neslúžila len počas X-Games, ale bola k dispozícii verejnosti pred aj po pretekoch.

Samozrejmosťou v Tignes bolo:

  • Triedenie odpadu (minulé roky roky sa zakaždým zrecyklovalo asi 30 ton odpadkov!)
  • Každoročné čistenie strediska
  • Využívanie drobného štrku na posyp miesto soli
  • Ratraky fungujúce na biooleje, ktoré sú potom spracúvané
  • Dostupnosť maxima dokumentácie o stredisku na internetovej stránke strediska a na facebooku
  • Mapky zjazdoviek, sprievodca po stredisku a program pretekov boli vytlačené na recyklovanom papieri.
Hľadať